پهدف از برنامه ریزی درسی چیست؟: همانطور که میدانید برای موفقیت در مقاطع تحصیلی مختلف، اولین اصل مطالعه صحیح و اصولی است. برای داشتن مطالعه ای موثر نیز برنامه ریزی درسی مهم ترین موردی است که باید در ابتدا انجام شود. به بیان دیگر میتوان گفت که موفقیت در امور مختلف تحصیلی به مهارت مدیریت زمان دانش آموزان بستگی دارد و این مهارت نتیجه یک برنامه اصولی و استاندارد است.
بنابراین دانش آموزان باید اصول برنامه ریزی صحیح را یاد بگیریند و با رعایت یک برنامه مناسب مسیر را برای دستیابی به اهداف خود هموار کنند. ممکن است بسیاری از دانش آموزان با اصول برنامه ریزی مناسب آگاه نباشند. در این مقاله اصول یک برنامه درسی مناسب را معرفی میکنیم. اما دانش آموزان میتوانند برای اینکار از کمک مشاوران درسی حرفه ای نیز بهره مند شوند. در ادامه اطلاعات بیشتری در این زمینه در اختیارتان قرار میدهیم:
هدف از برنامه ریزی درسی چیست؟
اهداف برنامه ریزی درسی
برنامه ریزی درسی مناسب منجر به افزایش بازدهی دانش آموزان از زمان صرف شده برای مطالعه خواهد شد.
برنامه درسی استاندارد کمک میکند تا ساعت و زمان هایی که درس میخوانید هدفمند و منظم شود.
داشتن برنامه درسی دقیق و اصولی منجر میشود تا دانش آموزان انگیزه بیشتری برای درس خواندن داشته باشند. و در نتیجه تلاش خود را افزایش دهند.
درس خواندن طبق برنامه ریزی کمک میکند تا داوطلبان درگیر چالش و فشارها در سال های مختلف تحصیلی نشوند.
داشتن برنامه ریزی مناسب آرامش بیشتری را برای داوطلبان به همراه دارد و قادر است تا حد زیادی استرس و اضطراب آن ها را کاهش دهد.
درس خواندن طبق برنامه در سال کنکور میزان بازدهی و کیفیت مطالعه را افزایش می دهد.
برنامه ریزی درسی در زمان مورد نیاز شما صرفه جویی می کند و در نتیجه دیگر برای کمبود و اتلاف وقت نگرانی نخواهید داشت.
داشتن برنامه به داوطلبان کمک می کند تا از بحران های احتمالی در سال های تحصیلی خارج شوید.
داشتن برنامه کمک می کند تا شما بدانید که در هر ساعت باید چه کارهایی انجام دهید و در نتیجه دچار سردرگمی نشوید.
درس خوندن بر اساس برنامه از حواس پرتی دانش آموزان جلوگیری میکند و در نتیجه منجر به افزایش تمرکز خواهد شد.
و …
اصول و استانداردهای یک برنامه درسی مناسب!
به ویژگی های شخصیتی هر فرد توجه کنید.
برنامه ریزی باید با توجه به ویژگی های شخصیتی هر فرد انجام شود. از این رو برای شروع به برنامه ریزی ابتدا باید بدانید فرد چه شخصیتی دارد، اهداف بلند مدت و کوتاه مدت او چیست و ….
تمامی دروس و کتاب هایی که باید مطالعه شوند را یادداشت کنید.
برای برنامه ریزی درسی، باید بدانید قصد خواندن چه درس و کتاب هایی را دارید. این مورد از مهم ترین موارد در برنامه درسی می باشد.
تمامی کارهایی که برای خواندن و یادگیری دروس میخواهید انجام دهید را یادداشت کنید.
برای یادگیری هر درس راهکارهای مختلفی وجود دارد و هر دانش آموز از روش مناسب خود استفاده میکند. بنابراین در برنامه درسی دانش آموز باید به طور دقیق یادداشت کند که برای یادگیری هر درس قصد انجام چه کارهایی را دارد. به طور مثال انجام کارهایی مانند یادداشت برداری، مرور کردن، تست زدن و .. باید ثبت شود.
دروس مختلف را با توجه به میزان اهمیت آن ها اولویت بندی کنید.(هدف از برنامه ریزی درسی چیست؟)
دانش آموزان باید بتوانند نقاط قوت و ضعف خود را از طریق شرکت در آزمون های آزمایشی، حل کتب تستی و تمرینی و … بشناسند. سپس در برنامه خود با توجه به این نقاط ضعف و قوت اولویت بندی دروس را انجام دهند. در واقع اینکار کمک میکند تا فرد بداند برای کدام دروس باید زمان بیشتری را صرف کند.
زمان هایی که در طول روز در دسترس دارید را طبقه بندی کنید.
دانش آموز برای مطالعه باید زمان هایی که در طول روز در دسترس دارد و میتواند به مطالعه بپرازد را طبقه بندی کند. برای اینکار باید زمان های در دسترس را به قسمت های 40 تا 90 دقیقه ای تقسیم کرده و هر یک را به درس خاصی اختصاص دهید. انجام اینکار کمک میکند تا درس خواندن در زمان های مشخصی از روز برای شما به یک عادت تبدیل شود.(پانسیون مطالعاتی)
برنامه ریزی انجام شده را ارزیابی کنید.
این نکته را فراموش نکنید که برنامه اصولی و استاندارد باید قابلیت ارزیابی داشته باشد. چرا که این ویژگی منجر میشود تا شما متوجه شوید در چه زمان هایی بیشترین استفاده و مطالعه مفید را داشته اید.
از زمان های مشخص شده برای استراحت استفاده درستی داشته باشید.
در برنامه ریزی درسی حتما باید زمان هایی را برای استراحت تعیین کنید. دانش آموزان باید در زمان های استراحت نهایت استفاده را انجام دهند و به عنوان فرصتی برای شارژ مجدد و ذخیره انرژی به آن نگاه کنند. توصیه میکنیم در این زمان ها از فضای مطالعه خارج شوید.
چگونه از روش صحیح برنامه ریزی درسی آگاه شویم؟
همانطور که بیان کردیم برنامه ریزی درسی، نیازمند رعایت اصول و استاندارد هایی است. که بدون رعایت آن ها ممکن است برنامه شما نتیجه معکوسی نیز داشته باشد و از مسیر درست منحرف شوید. بسیاری از دانش آموزان تصور میکنند که خود به تنهایی میتوانند برنامه درسی مناسبی را تنظیم نمایند. و اینکار نیاز به دانش خاصی ندارد.
اما باید بدانید این تصور اشتباه است و در برنامه های درسی باید موارد بسیار زیادی مورد توجه قرار گیرد و استانداردهای خاصی دارد. بنابراین برنامه ریزی فرآیندی زمانبر و سخت می باشد. از این و توصیه میکنیم دانش آموزانی که تخصص و دانش اینکار را ندارند. حتما به مشاوران درسی مراجعه کنند. مشاوره کنکور فردی است که دانش های لازم در زمینه برنامه ریزی درسی را دارا بوده و با توجه به ویژگی های شخصیتی هر فرد اقدام به اینکار میکند. یک مشاور با برنامه استاندارد راهکاری موثر در دستیابی به موفقیت می باشد.
سخن پایانی
همانطور که بیان شد، رعایت یک برنامه درسی مناسب در موفقیت دانش آموزان نقش مهم و اساسی دارد. به طوری که به جرات میتوان بیان کرد، درس خواندن بدون برنامه ریزی به هیچ وجه منجر به موفقیت شما نخواهد شد. بنابراین توصیه میکنیم به مشاوران درسی مراجعه کنید و با کمک گرفتن از آن ها برنامه مناسبی را برای درس خواندن تنظیم و رعایت کنید.