برنامه تحصیلی: یکی از اولین قدم ها برای مطالعه دانش آموزان، برنامه ریزی تحصیلی است. در واقع داشتن برنامه تحصیلی در پیشرفت دانش آموزان نقش مستقیمی دارد و یکی از پر اهمیت ترین روش هایی است که به مسئولیت پذیری و مدیریت زمان توسط آن ها کمک میکند. شاید بسیاری تصور کنند که دریافت برنامه تحصلی فقط در مقطع دبیرستان و سالهای نزدیک به کنکور اهمیت دارد. اما باید بدانید این تصور اشتباه است و دریافت این برنامه از سال های ابتدایی تحصیل از اهمیت بالایی برخوردار است و به بالاتر رفتن سطح علمی و احتمال موفقیت این افراد کمک شایانی میکند. در این مقاله اطلاعاتی را در رابطه با برنامه تحصیلی در اختیارتان قرار میدهیم:
اهمیت برنامه ریزی تحصیلی
داشتن برنامه، کمک میکند. تا زمان و ساعت هایی که برای مطالعه و درس خواندن صرف میکنید. منظم و هدف بخش باشد.
داشتن برنامه تحصیلی زندگی دانش آموزان را هدفمند کرده و کمک میکند.
با داشتن برنامه شما میدانید که چه خدمات و کارهایی را قرار است انجام دهید و در نتیجه دچار سردرگمی نخواهید شد.
داشتن برنامه در صرفه جویی در زمان موثر خواهد بود. چرا که دیگر نگرانی از بابت کمبود وقت نخواهید داشت.
درس خواندن طبق برنامه تحصیلی از هدر رفتن انرژی شما جلوگیری میکند. چرا که ذهنمان درگیر مسائل مهم و اساسی خواهد شد و مانع از حواس پرتی و سایر عوامل میگردد.
داشتن برنامه تحصیلی به آرامش دانش آموزان کمک میکند و استرس و اضطراب آن ها را تا حد زیادی کاهش میدهد.
درس خواندن طبق برنامه ریزی. کمک میکند. تا کیفیت و بازدهی مطالعهشما افزایش پیدا کند.
درس خواندن طبق برنامه ریزی در سال های تحصیلی منجر میشود. تا در آینده احساس پشیمانی نداشته باشید.
درس خواند طبق یک برنامه اصولی طبیعتا پیشرفت در آینده را برای دانش آموزان به همراه خواهد داشت و احتمال موفقیت آن ها را افزایش میدهد.
داشتن برنامه کمک میکند تا درگیر مسائل و چالش های بحرانی نشوید.
داشتن برنامه ریزی انگیزه دانش آموزان را برای درس خواندن افزایش میدهد.
و …
در برنامه ریزی تحصیلی باید به چه نکاتی توجه شود؟
برنامه درسی باید قابل اجرا باشد.
یک برنامه تحصیلی باید قابل اجرا باشد و با توجه به سطح توانایی دانش آموزان ارائه شود. چرا که در صورت در عدم توجه به این موضوع ممکن است برنامه برای دانش آموزان سخت و غیر قابل اجرا به نظر برسد و منجر به نا امیدی و از دست رفتن انگیزه آن ها شود.
بهتر است برنامه ریزی تحصیلی به صورت روزانه یا هفتگی انجام شود.
توصیه میشود برنامه ریزی های را به صورت روزانه یا هفتگی انجام دهید. چرا که با اینکار میتوانید در صورت ایجاد تغییر در شرایط موجود برنامه را تغییر دهید. و مطابق با شرایط پیش آمده تنظیم نمایید.
برنامه ریزی تحصیلی باید منعطف باشد.
این نکته را در نظر بگیرید که برنامه مناسب باید تغییر پذیر باشد. وقوع اتفاقات پیش بینی نشده برای تمامی افراد امکان پذیر است. بنابراین ممکن است دانش آموز نتواند در یک روز مطابق برنامه پیش برود. بنابراین برنامه تحصیلی باید به گونه ای تنظیم شود. که تایم هایی را مشخص کند. در غیر اینصورت دانش آموز دچار استرس و اضطراب خواهد شد و انگیزه خود را از دست میدهد.
ساعات مطالعه را گام به گام زیاد کنید.
توصیه می شود که در برنامه ریزی تحصیلی از همان ابتدا ساعت زیادی را برای مطالعه در نظر نگیرید. چرا که با اینکار به سرعت احساس خستگی میکنید و بازدهی کافی را نخواهید داشت. اما اگر تعداد ساعات مطالعه را به صورت تدریجی زیاد کنید فشار فیزیکی و روانی به دانش آموز وارد نمیشود، از دلسرد و خسته شدن دانش آموزان جلوگیری خواهد شد و ….
زمان هایی را برای استراحت در نظر بگیرید.
توصیه میکنیم. بعد از 45 تا 60 دقیقه از درس خواندن، زمانی را برای استراحت تعیین کنید. چرا که طبق تحقیقات انجام شده. داشتن 15 دقیقه استراحت در بین ساعات مطالعه بازدهی را تا حد زیادی افزایش خواهد داد.
در انجام برنامه ریزی دروس حفظی و دروس تحصیلی را در کنار هم قرار دهید.
بهتر است بدانید که اگر در طول روز تنها به مطالعه یک درس بپردازید منجر میشود احساس خستگی و دلزدگی داشته باشید. از این رو در برنامه درسی روزانه خود، دروس متفاوتی را قرار دهید که توصیه میشود دروس تحلیلی و حفظی در کنار هم قرار بگیریند. با اینکار ذهن دانش آموزان استراحت میکند. و منجر میگردد تا نکات خوانده شده در ذهن به ثبات برسد.
در برنامه ریزی باید به علایق دانش آموزان توجه شود.
در نظر گرفتن. علاقه دانش آموزان یکی از مهم ترین مواردی است. که در برنامه مناسب باید به آن توجه شود. با در نظر گرفتن. این موضوع برنامه برای دانش آموز لذت بخش می شود. و در نتیجه تلاش خود را برای اجرای برنامه به کار میگیرد.
برنامه مناسب باید به میزان توانایی و سبک زندگی هر فرد توجه شود.
طبیعتا هر شخص و هر خانواده از سبک توانایی و زندگی متفاوتی برخوردار است که به طور مستقیم بر سلامت جسمی و روحی او اثرگذار است. به طور مثال بعضی از دانش آموزان، صبح ها قدرت یادگیری بالاتری دارند و بالعکس. بنابراین در انجام برنامه ریزی درسی حتما باید به این موضوعات توجه شود تا نتیجه گیری بهتری از برنامه به دست آورید.
برنامه تحصیلی باید اختصاصی باشد.
با توجه به اینکه هر فرد شرایط روحی و جسمی متفاوتی دارد برنامه ریزی تحصیلی نیز باید متفاوت و اختصاصی با توجه به شرایط هر فرد ارائه شود.
به نظم و ترتیب صحیح دروس توجه کنید.
برای ارائه برنامه صحیح و اصولی ابتدا باید نکاتی را در نظر بگیرید. به طور مثال اینکه دانش آموز در چه درس هایی ضعیف است، به کدام دروس علاقه بیشتری دارد، مهارت او در کدام دروس بیشتر است و … بهترین روش برای داشتن برنامه ریزی اصولی این است که ابتدا دروس مورد علاقه دانش آموزان را قرار دهید. چرا که با اینکار انگیزه آن ها بیشتر میشود و راحتتر میتوانند به سراغ دروس سخت و دشوار بروند.