یک برنامه درسی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟: مطمئناً همه شما از این موضوع آگاه هستید، بیشتر دانش آموزان و داوطلبان کنکوری موفق افرادی هستند، که با برنامه ریزی پیش می روند. طبیعتا برنامه هر شخصی با شخص دیگر متفاوت است. چرا که یک برنامه اصولی باید با توجه وضعیت جسمانی، ویژگی های فردی و اهداف داوطلبان تدوین شود. اما به طور کل برای انجام برنامه ریزی درسی دانستن اصول و استاندارهای آن ضرورت دارد.
از این رو توصیه ما به شما این است که اگر دانش کافی برای اینکار را ندارید حتما به مشاوران درسی و افراد حرفه ای در این زمینه مراجعه کنید. در سال های تحصیلی به خصوص سال کنکور داشتن برنامه مناسب از اهمیت بسیار بالایی برای دانش آموزان و داوطلبان برخوردار است. داشتن برنامه منجر می شود تا دانش آموزن با تلاش کمتر بتوانند بیشترین میزان یادگیری را داشته باشند. بنابراین در ادامه مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که یک برنامه درسی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
یک برنامه درسی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
اولین ویژگی که هر برنامه درسی و تحصیلی باید از آن برخوردار باشد، توجه به شخصیت و اهداف هر داوطلب می باشد. چرا که دستیابی به هر هدف نیازمند برنامه مخصوص به خود است.
در یک برنامه درسی، باید تمامی عناوین و کتاب هایی که قصد مطالعه دارید، لیست شود و ساعات مناسبی برای مطالعه هر یک مشخص گردد. رعایت این موضوع از اهمیت بالایی در برنامه درسی برخوردار است.
یک برنامه مناسب در سال کنکور باید شامل حل کردن کتاب تست، مرور کردن، یادداشت برداری و …. باشد. سعی کنید تمامی این موارد را به صورت مکتوب ثبت کنید تا خود را موظف به انجام هر یک بدانید.
بر اساس نقاط قوت و ضعف خود، برنامه ریزی را اولویت بندی کنید. در این صورت می دانید که برای هر درس باید چه زمانی را در نظر بگیرید. (یک برنامه درسی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟)
سعی کنید برای تدوین یک برنامه ایده آل،زمان های در دسترس خود را طبقه بندی کنید. این کار کمک می کند تا به مطالعه در ساعات مشخصی از روز عادت کنید. بنابراین ابتدا زمان هایی که در طول روز به آن دسترسی دارید را مشخص نمایید، آن ها را به قسمت های 40 تا 90 دقیقه ای تقسیم کنید، سپس مطالعه هر درس را در این زمان ها قرار دهید.
قابلیت ارزیابی یکی از اصول یک برنامه مناسب است. چرا که قابلیت ارزیابی کمک می کند زمان هایی که بیشترین استفاده و مطالعه مفید داشته اید، را مشخص نمایید.
یکی از مواردی که هر برنامه درسی باید شامل آن باشد، مشخص کردن زمان هایی برای استراحت می باشد. داوطلبان باید از زمان های استراحت نهایت استفاده را انجام دهند و به عنوان فرصتی برای شارژ مجدد و ذخیره انرژی به آن نگاه کنند. توصیه می کنیم در این زمان ها از فضای مطالعه خارج شوید.
نکات مهم برای داشتن یک برنامه درسی مناسب
مشخص کردن هدف
در برنامه درسی نیز ابتدا تعیین کنید که قصد مطالعه برای دستیابی به چه هدف، قبولی در چه دانشگاه و … را دارید. چرا که مراحل بعدی برنامه ریزی بر اساس هدف شما تنظیم می شود.
تعیین کردن شخصیت و توان بدنی
برنامه درسی برای هر فرد با توجه به ویژگی های شخصیتی و بدنی او متفاوت خواهد بود. بنابراین در ارائه یک برنامه درسی ویژگی های روحی، شخصیتی و جسمی خود را در نظر بگیرید.
انعطاف پذیر
در برنامه ریزی درسی همیشه ساعت و روزهایی را تعیین کنید که در آن به جبران عقب افتادگی احتمالی از برنامه بپردازید.
قابلیت اجرا
توان و انرژی هر شخصی برای مطالعه متفاوت خواهد بود. از این رو برنامه ریزی مناسب باید بر اساس سطح توان دانش آموزان تعیین شود. بسیاری تصور می کنند که انجام ساعت های طولانی و پشت سر هم مطالعه، به یادگیری آن ها کمک می کند. اما این تصور اشتباه است و مطالعه باید در بازه های زمانی 40 دقیقه تا یک ساعته انجام گیرد و سپس مدتی صرف استراحت شود.
متنوع بودن برنامه
منظور از متنوع بودن برنامه درسی این می باشد که تمام زمان خود را تنها صرف مطالعه یک درس نکنید. اینکار خستگی شما را در پی خواهد داشت. بنابراین در طول روز دروس متفاوتی را برای مطالعه در برنامه خود قرار دهید تا احساس خستگی نکنید.
مکتوب شدن برنامه
از دیگر عواملی که در برنامه درسی باید مورد توجه قرار گیرد، مکتوب کردن آن است. در واقع مکتوب کردن برنامه منجر میشود تا شما خود را موظف به اجرای آن بدانید. بنابراین در برنامه خود به طور دقیق ساعات مطالعه، استراحت، دروس، زمان تمرین و … را یادداشت کنید.
قابلیت ارزیابی
برنامه درسی و تحصیلی مناسب باید به گونه ای باشد که دانش آموز در پایان کار بتواند نتیجه تلاش خود را مشاهده کند. نقاط قوت و ضعف او تعیین شود. در این صورت می تواند زمان بیشتری را صرف بهبود نقاط ضعف خود نماید.
افزایش ساعات مطالعه
بسیاری از داوطلبان در همان ابتدا ساعات زیادی را برای مطالعه در نظر میگیرند. اما این کار اشتباه است. چرا که منجر میشود تا به سرعت احساس خستگی کنید و در نتیجه بازدهی کافی از مطالعه خود را نخواهید داشت. از این رو توصیه میکنیم تا ساعات مطالعه را به صورت تدریجی زیاد کنید تا هم مانع از وارد شدن فشار روحی و روانی به شما شود و هم از دلسردی و نا امیدیتان جلوگیری کند.
مزایای داشتن برنامه مناسب
افزایش بازدهی افراد از زمانی که برای مطالعه صرف می کنند.
هدفمند و منظم کردن ساعات و زمان هایی که صرف مطالعه می شود.
افزایش انگیزه دانش آموزان و داوطلبان برای درس خواندن
جلوگیری از درگیر شدن دانش آموزان در فشار ها و چالش های احتمالی
کمک به آرامش داوطلبان (یک برنامه درسی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟)
کاهش استرس و اضطراب
افزایش کیفیت و بازدهی مطالعات انجام شده
کمک به صرفه جویی در زمان
از بین بردن نگرانی و اضطراب از بابت کمبود وقت و زمان
کمک به خارج شدن از بحران های احتمالی
جلوگیری از ایجاد احساس سردرگمی در داوطلبان
جلوگیری از حواس پرتی داوطلبان در زمان مطالعه و کمک به افزایش تمرکز آن ها