گام به گام انجام برنامه ریزی اصولی و هدفمند: تمامی دانش آموزان و داوطلبان کنکوری از اهمیت داشتن برنامه درسی آگاه هستند. اما ممکن است با این سوال مواجه شوند که یک برنامه درسی مناسب باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟ و برنامه ریزی مناسب چه اصول و استاندارد هایی دارد؟ در گذشته افراد تصور میکردند که برنامه ریزی درسی نیاز به رعایت اصول خاصی ندارد. اما این تصور کاملا اشتباه است.
مشاوران درسی و متخصصین در این حوزه معتقدند برنامه درسی باید با توجه به اصول یادگیری هر فرد تنظیم شود و دارای ویژگی ها و استاندارد های خاصی باشد. اما ممکن است بسیاری از دانش آموزان و داوطلبان کنکوری از تجربه و تخصص کافی برای برنامه ریزی برخوردار نباشند. از این رو توصیه می شود به مشاوران تحصیلی مراجعه کرده و از تخصص های آن ها بهر مند شوند. در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با گام به گام انجام برنامه ریزی اصولی و هدفمند آشنا کرده و مطالبی را راجع به مزایا و ضرورت وجود یک برنامه مناسب بیان کنیم.
گام به گام انجام برنامه ریزی اصولی و هدفمند
اولین قدم برای انجام برنامه ریزی درسی، مشخص کردن هدف می باشد. به طور مثال اینکه قصد قبولی در کدام رشته و دانشگاه را دارید. باید قبل از برنامه ریزی مشخص شود.
بعد از تعیین هدف، شخص باید تمامی عوامل تاثیر گذار. برای قبولی در این رشته را بررسی کند. به طور مثال دروس، زمان باقی مانده، منابع درسی معتبر، آزمون های آزمایشی، کلاس های تقویتی و کنکور و … باید تعیین شوند.
برای هر یک از دروسی که باید برای قبولی در رشته مد نظرتان مطالعه شود. منبع درسی معتبری را پیدا و تهیه کنید.
در یک برنامه اصولی، بهتر است هر درس را به چند قسمت تقسیم کنید. و برای مطالعه هر یک از قسمت ها زمان مشخصی را اختصاص دهید. این نکته را در نظر داشته باشید که دروس باید به صورت همزمان مطالعه شوند.
آخرین قدم برای انجام برنامه ریزی درسی، این است که بعد از مطالعه و یادگیری هر درس خود را با آزمون های آزمایشی و حل کتب درسی مختلف محک بزنید. شرکت در این آزمون ها کمک میکند تا نقاط ضعف و قوت خود را بشناسد.(گام به گام انجام برنامه ریزی)
مزیت های استفاده از برنامه ریزی اصولی و هدفمند چیست؟
داشتن یک برنامه ریزی صحیح و اصولی در سال کنکور بازدهی افراد از زمان مطالعه را افزایش می دهد و علاوه بر آن منجر می شود تا ساعات و زمان هایی که صرف مطالعه میشود هدفمند و منظم باشند.
داشتن برنامه دقیق و اصولی کمک می کند تا داوطلبان انگیزه بیشتری برای درس خواندن داشته باشند و در نیتجه تلاش خود را افزایش دهند.
درس خواندن طبق برنامه ریزی کمک میکند تا داوطلبان درگیر چالش و فشارها در سال کنکور نشوند.
داشتن برنامه ریزی مناسب آرامش بیشتری را برای داوطلبان به همراه دارد و قادر است تا حد زیادی استرس و اضطراب آن ها را کاهش دهد.(گام به گام انجام برنامه ریزی)
درس خواندن طبق برنامه در سال کنکور میزان بازدهی و کیفیت مطالعه را افزایش می دهد.
برنامه ریزی درسی در زمان مورد نیاز شما صرفه جویی می کند و در نتیجه دیگر برای کمبود و اتلاف وقت نگرانی نخواهید داشت.
داشتن برنامه به داوطلبان کمک می کند تا از بحران های احتمالی در سال کنکور خارج شوند و یا درگیر آن ها نگردند.
داشتن برنامه کمک می کند تا شما بدانید که در هر ساعت باید چه کارهایی انجام دهید و در نتیجه دچار سردرگمی نشوید.
درس خوندن بر اساس برنامه از حواس پرتی دانش آموزان جلوگیری میکند و در نتیجه منجر به افزایش تمرکز خواهد شد.
و …
نکات مهم برای ارائه یک برنامه ریزی مناسب
بهتر است برنامه درسی را بر اساس کلاس های خود تنظیم کنید.(گام به گام انجام برنامه ریزی)
ساعات مطالعه در طول روز باید طبق برنامه و ساعات آموزشی یعنی 4 تا 5 ساعت مطالعه مفید در طول روز باشد.
برای یادگیری بهتر دروس، روخوانی را بیاموزید و از آن استفاده کنید. این کار کمک میکند فهم و یادگیری جملات برای شما راحتتر باشد.
در زمان مطالعه تمرکز و آرامش داشته باشید تا مفهوم جملات را بهتر درک کنید.
در افراد مختلف، ساعات مطالعه مفید آن متفاوت است. در واقع اینکه میزان یادگیری هر شخص در چه ساعتی بیشتر است باید بر اساس تجربه شخصی او مشخص شود.
در برنامه درسی خود ساعاتی را به عنوان وقت آزاد در نظر بگیرید تا در صورت ایجاد اتفاقات غیر قابل پیش بینی دچار کمبود وقت نشوید.
برای اینکه دروسی که از قبل مطالعه کرده اید را فراموش نکنید، ساعاتی را در طول هفته به دوره کردن دروس خوانده شده اختصاص دهید. توصیه میشود در هر هفته دو تا سه درس مطالعه شده را مرور کنید.
مهم ترین و اصلی ترین موردی که در داشتن مطالعه ای تاثیرگذار نقش دارد، محیطی آرام و ساکت می باشد. از این رو توصیه میکنیم در پانسیون مطالعاتی شرکت کنید و در آن به مطالعه بپردازید. تا حد امکان محل مطالعه را تغییر ندهید.(گام به گام انجام برنامه ریزی)
اگر قصد مطالعه در محیط منزل را دارید، بهتر است برنامه درسی خود را با خانواده در میان بگذارید تا تداخلی در رعایت برنامه پیش نیاید.
از تماشا کردن تلویزین، انجام بازی های رایانه ای و … در وقت استراحت بین دروس، خودداری کنید. چرا که منجر به حواس پرتی داوطلبان می شود.
و …
اصول و مبانی برنامه ریزی درسی
برای داشتن برنامه ریزی اصولی باید بدانید که هر فردی دارای چه شخصیتی می باشد. و اهداف بلند مدت و کوتاه مدت او کدام است.
از دیگر اصولی که باید برای برنامه ریزی رعایت شود، مشخص کردن تمامی دروس و کتاب هایی است که باید مطالعه شوند.
دانش آموز باید مشخص کند که برای یادگیری هر درس قصد انجام چه کارهایی مانند تست زدن، مرور کردن، یادداشت برداری و … را دارند.
اولویت بندی بر اساس نقاط قوت و ضعف داوطلب مشخص میشود. این اصل کمک میکند تا داوطلب بداند برای چه دروسی باید زمان بیشتری را صرف کند.
طبقه بندی زمان های در دسترس منجر میگردد تا انجام مطالعه در زمان های مشخصی از روز به یک عادت تبدیل شود.(گام به گام انجام برنامه ریزی)
یکی از اصول یک برنامه مناسب، قابلیت ارزیابی آن است.
مشخص کردن زمان هایی برای استراحت در برنامه درسی از نکاتی است که نباید فراموش شود.